انواع مجامع شرکتهای بورسی
مجمع چیست؟
جلساتی که سهامداران و مدیران یک شرکت تشکیل میدهند تا در مورد وضعیت شرکت و فعالیتهای آن تصمیم گیری کنند مجمع گفته میشود. بر اساس قانون تجارت، انواع مجامع بورسی در شرکتهای سهامی عام به سه نوع تقسیم میشوند:
- مجمع عمومی عادی سالیانه
مجمع عمومی عادی سالیانه سالی یک بار برگزار میشود. این مجمع، برای رسیدگی به صورتهای مالی، گزارشات مدیران و بازرسان و تقسیم سود و اندوخته قانونی بین سهامداران تشکیل میشود. زمان برگزاری این مجمع حداکثر 4 ماه پس از پایان سال مالی شرکت است.
- مجمع عمومی فوق العاده
مجمع عمومی فوق العاده، جهت تصمیم گیری در رابطه با مواردی اعم از افزایش سرمایه، تغییر در ترکیب اعضای هیئت مدیره، انحلال شرکت و یا اصلاح اساسنامه تشکیل میشود. در این مجمع دارندگان بیش از 50% سهامی که حق رای دارند باید شرکت کنند و تصمیمگیریها همواره با اکثریت دو سوم آرا مورد تایید خواهد بود.
- مجمع عمومی موسس
مجمع عمومی موسس در ابتدای تاسیس شرکت با اهدافی اعم از انتخاب مدیران و بازرسان، تصویب اساسنامه شرکت، رسیدگی به گزارش موسسین، احراز پذیره نویسی سهام شرکت و اطلاع رسانی دعوت سهامداران در روزنامه کثیرالانتشار تشکیل میشود.
چند نکته قابل توجه:
- نماد معاملاتی شرکتها چند روز قبل از برگزاری هرنوع مجمع، بعد اطلاع رسانی در سایت کدال و پیام ناظر در سامانه معاملاتی، به حالت ممنوع_متوقف تغییر میکند؛ و معولا دو روز پس از برگزاری مجمع، بدون محدودیت دامنه نوسان قیمت بازگشایی میشود.
- آن دسته از سهامدارانی که تمایل دارند سود تقسیمی سهام خود را دریافت کنند، میتوانند تا قبل از بسته شدن نماد سهام شرکت را خریداری کنند. همچنین، شرکتها موظف اند حداکثر 8 ماه پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه، سود تقسیمی مشخص شده را بین سهامداران تقسیم کنند. میزان سود تقسیمی هر سهم، از قیمت سهم کم میشود.
- سهامداران میتوانند آگهیهای مربوط به تصمیمات اتخاذ شده در مجامع مختلف را در سایت کدال مشاهده کنند.
- چنانچه سهامداران حاضر در مجمع اول، به حد نصاب قانونی نرسد، مجمع به نوبت دوم موکول میشود.
- دوره زمانی بین نشر آگهی تا تاریخ تشکیل مجمع عمومی نباید کمتر از ده روز و بیشتر از چهل روز باشد.