صندوق های سرمایه گذاری
کسانی که زمان و تخصص کافی جهت سرمایه گذاری در بورس را ندارند و یا نگران ریسک ناشی از سرمایه گذاری مستقیم در این بازار هستند، ترجیح میدهند سرمایه خود را در صندوق های سرمایه گذاری بگذارند. این سرمایه ها توسط تحلیلگران حرفه ای بازار سرمایه مدیریت میشوند. انواع صندوق های سرمایه گذاری به صورت زیر است:
-
صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
افرادی که ریسک پذیری کمتری دارند، پول خود را در صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت سرمایه گذاری میکنند. این صندوق ها بیشتر دارایی خود را در اوراق مشارکت، سپرده بانکی، گواهی سپرده بانکی و سایر اوراق بهادار که درآمد ثابت دارند سرمایه گذاری میکنند.
-
صندوق سرمایه گذاری در سهام
این صندوقها بیشتر دارایی خود را در سهام سرمایه گذاری میکنند و باقیمانده دارایی به اختیار مدیر صندوق در سهام، اوراق مشارکت، سپرده بانکی و یا سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری میشود. این نوع از صندوقها حداقل سود تضمین شده ندارند، بنابراین ریسک سرمایه گذاری در این صندوق نسبت به صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت بیشتر است.
-
صندوق سرمایه گذاری مختلط
صندوق سرمایه گذاری مختلط حداقل 40% از دارایی خود را در اوراق با درآمد ثابت مانند اوراق مشارکت و سپردههای بانکی سرمایه گذاری میکند. مابقی دارایی خود را نیز در سهام سرمایه گذاری میکند. افرادی که سطح ریسک پذیری آنها در حد متوسط است، میتوانند سرمایه خود را در اختیار این نوع از صندوق سرمایه گذاری قرار دهند.
-
صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF)
این صندوقها بر روی اوراق بهادار یا داراییهای فیزیکی که به عنوان دارایی پایه صندوق در نظر گرفته میشوند سرمایه گذاری میکنند. ویژگی مهم این صندوقها داد و ستد پذیری واحدهای سرمایه گذاری آنها در بازار سرمایه است. معامله واحدهای این نوع صندوقها مانند سهام عادی در سامانه معاملاتی بازار فرابورس ایران صورت میپذیرد.
بیشتر بخوانید : سبدگردانی در بورس سهام
صندوق های مشترک سرمایه گذاری و صندوق های سرمایه گذاری پوششی
صندوق های مشترک سرمایه گذاری و صتدوقهای سرمایه گذاری پوششی واسطه های مالی هستند که با تجمیع منابع مالی افراد و شرکتها، به سرمایه گذران منابع جمع آوری شده در پرتفویی از داراییهای متنوع اقدام میکنند. شرکتهای سرمایه گذاری با سرمایه ی باز، سهام جدید را به سرمایه گذاران فروخته و با توجه به ارزش منصفانه بازار و در صورت نیاز، سهام منتشر شده را بازخرید میکنند.
شرکتهای سرمایه گذاری با سرمایه ی باز این امکان را برای خرده سرمایه گذاران فراهم میآورند که بتوانند در پرتفویهای متنوع اوراق بهادار مالی، که قابلیت نقد شوندگی بالایی دارند، سرمایه گذاری کنند. بنابراین، صندوق های مشترک سرمایه گذاری میتوانند هم در قالب موسسه مالی و هم در قالب نوعی اوراق بهادار سرمایه گذاری مطرح شوند. به نظر بسیاری از سرمایه گذاران، صندوق های مشترک سرمایه گذاری از طریق پایین آوردن هزینههای معاملات و کارمزد، در قالب صرفههای ناشی از مقیاس فعالیت نیز مطرح میشوند.
صندوق های سرمایه گذاری پوششی نیز یک نوع دیگر از تجمیع سرمایه گذاریها محسوب میشود که با جمع آوری وجوه مالی از افراد ثروتمند و سایر سرمایه گذاریها مانند بانکهای تجاری، اقدام به سرمایه گذاری این وجوه به وسیله ی خودشان میکنند. صندوق های سرمایه گذاری پوششی از این نظر که به تجمیع وجوه مالی و سرمایه گذاری آنها اقدام میکنند، شبیه صندوق های مشترک سرمایه گذاری هستند. اما، از این نظر که صندوق های سرمایه گذاری پوششی نیازی به ثبت شدن در کمیسیون بورس اوراق بهادار ندارند، با صندوق های مشترک سرمایه گذاری متفاوت هستند.
بیشتر بخوانید : برنامه ریزی اقتصادی
کلام آخر
افرادی که تمایل زیادی به سرمایه گذاری در بورس دارند، اما زمان و دانش کافی جهت فعالیت مستقیم در این بازار مالی را ندارند میتوانند سرمایه خود را در اختیار یکی از انواع صندوق های سرمایه گذاری قرار دهند. فعالیت در بازارهای مالی به صورت مستقیم بدون دانش و اطلاعات کافی، ممکن است منجر به زیانهای جبران ناپذیر شود. صندوق های سرمایه گذاری این امکان را برای سرمایه گذاران فراهم آورده است که ریسک سرمایه گذاری خود را به حداقل برسانند.